Street Racket

Hur spelar man Street Racket?

Vem som helst – när som helst – var som helst är nyckelorden för Street Racket. Spelet har minimala regler och utrustning – det här är racketsporten designad för att engagera så många deltagare som möjligt på en så liten yta som möjligt!

Det var ett försök att introducera bordtennis på ön Dominica som ledde till födelsen av sporten Street Racket! Det fanns få bordtennisbord att sätta upp på ön och lösningen blev att rita konturerna av bordtennisbordet på marken. Denna lösning fungerade bra och togs sedan till Schweiz där racketsporten vidareutvecklades till den variant vi känner till idag.
 
Rita en bana med krita så kan du direkt börja spela Street Racket!
 

Spelet har utvecklats med så få regler som möjligt, detta för att göra det enkelt och begripligt för alla så att du snabbt kan komma igång med spelet.
 
Två huvudregler
Spelets två huvudregler är: Bollen ska slås uppåt och inga volley.
 
Dessa två regler är huvuddelarna i Street Racket. Fokus är bollkontroll, långa bollrallyn och främjande av hand-öga-koordination.
 
Street Racket är ett spel för alla, oavsett ålder och kön.
 
Servera och spela tillbaka
Innan matchstart drar spelarna lott om serve- och bansidan, eventuellt kan detta avgöras med sten-sax-påse
 
På serven skall bollen studsa i marken innan du slår bollen. Bollen måste slås uppåt eller i en horisontell linje över till motståndarens planhalva. Bollen måste studsa i motståndarens plan innan den returneras. Volley är inte tillåten vid retur av en serve eller under spel. Vinnaren av en poäng börjar med att serve i nästa omgång. Sidor byts vid varje set.
 
Placering
En spelare kan stå var som helst under setet. Men det finns ett undantag: Vid servering får spelaren inte röra mittdelen/mittrutan på spelplanen.
 

Street Racket

Punkt
Spelare A försöker spelöa ner bollen i banan för spelare B och vice versa. Om bollen som spelas av spelare A landar utanför målområdet/banan för spelare B (eller i mittzonen), vinner spelare B poängen. Bollen måste studsa i motståndarens box en gång (och endast en gång) innan den spelas tillbaka. Två studsar på marken anses vara fel. Om bollen berör linjerna i en målzon är bollen giltig. För alla slag måste bollen röra sig uppåt eller horisontellt. Om bollen spelas nedåt tilldelas poängen till motståndaren.
 
Vinnaren av en omgång får en poäng. Den spelare som först får 11 poäng vinner setet. Normalt vinner "bäst av fem" matchen, tills en spelare har vunnit tre set.
 

Street Racket

Street Racket

Banan
Den karaktäristiska banan (bestående av rutor) kan antingen ritas på marken (med t.ex. krita eller färg) eller markeras på annat sätt beroende på om du ska spela inomhus eller utomhus.
Inomhus går det bra att tejpa upp banorna.
 
En standardbana består av tre rutor av samma storlek. Rekommenderad storlek och turneringsstorlek är: 2 meter per kvadrat - total storlek 2 x 6 meter för en enda bana. Banan kan givetvis skalas upp och ner beroende på vilken spelyta du har tillgänglig. Större plan innebär mer och större rörelse/intensitet, mindre plan tränar allt mer finmotorik och bollkontroll.
 
Den mellersta rutan ersätter rutnätet. Det betyder att du inte behöver sätta upp/ta ner nätet. Rita bara krysst och spela!
 

Andra spel och träningsvarianter
Utöver enkelbanan finns det även flera standardbanor såsom tvärbanan, väggbanan och XL-banan. Med dessa 4 banor har mer än 400 träningsvarianter utvecklats, och upp till 30 personer kan spela samtidigt.
 
Du kan spela singel-, dubbel- och rotationsspel - Antalet varianter är oändligt!

Street Racket