Pickleball

Spelregler Pickleball

Oavsett om det är för idrott eller spel på garageuppfarten är Pickleball roligt för både unga och gamla!

Pickleball
Pickleball är en rolig racketsport som kombinerar många element från tennis, padel, badminton och bordtennis.

Pickleball kan spelas både utomhus och inomhus på en badmintonbana med ett lägre nät. Pickleballracket  är en blandning av ett padelrack och ett bortennisrack. Bollen som används liknar i stort en inomhusbandyboll – den är rund och har hål. Precis som i tennis kan man spela dubbel eller singel och det är en aktivitet som passar alla åldrar.

Pickleball uppfanns i USA 1965. Tre pappor fick idén till spelet när deras barn var uttråkade med de vanliga sommaraktiviteterna. Sedan dess har Pickleball utvecklats till en populär aktivitet i USA och Kanada, och sporten växer även i Asien och här i Europa. Under lång tid skulle historien säga att namnet kom från familjens hund till den ena pappan som hjälpte till att uppfinna spelet. Hunden hette Pickles. Den korrekta historien är att spelet fick sitt namn från hur en lokal båttävling organiserades men den historien hade inte samma resonans som berättelsen om hundnamn.

Pickleball court

Så här ser en pickleballplan ut. Vad de olika delarna av banan heter är viktigt för att förstå spelet, då reglerna för vad du får göra på varje del av banan är specifika. Foto: pickleballguide.net

SÅ HÄR SPELAR  DU PICKLEBALL (förkortade regler)

Pickleball spelas antingen som dubbel (två spelare per lag) eller singel; dubbel är vanligast. Det är samma storlek på spelytan och samma regler används för både singel och dubbel. Planen den spelas på och vad de olika delarna av planen heter är viktiga för att förstå spelet, eftersom reglerna för vad du får göra på varje del av planen är specifika. Nätet i pickleball sträcker sig över hela banan (6 m) och hänger i en höjd av 92 cm på sidorna och ca 86,5 i mitten.

Serve

Servaren måste röra sin arm i en uppåtgående båge när bollen träffas. Racket får inte röra bollen ÖVER midjenivå. När racketen träffar bollen ska huvudet på racketen inte vara ovanför den högsta delen av handleden. En "dropserve" är också tillåten (när bollen tappas och träffas när den studsar upp). Om du använder en dropserv gäller ingen av ovanstående regler.

Bollen servas från utsidan av planen bakom baslinjen. När bollen träffas kan serverns fötter inte röra själva spelplanen på banan. Spelarens fötter får inte heller vidröra den imaginära förlängningen av sidlinjen eller mittlinjen, och minst en fot måste vara bakom baslinjen i spelområdet eller på marken bakom baslinjen. Serven görs diagonalt på banan och bollen måste landa inom gränserna för den motsatta diagonala banan.

Endast ett försök att servera är tillåtet per serve.

Turordningen på spelet

Båda spelarna i serveande lage har möjlighet att serva och få poäng tills de begår ett fel (förutom den första serven i varje nytt game). 

Den första serven för varje side-out görs från rätt del av banan för laget. Om en poäng görs byter servern sida och spelaren startar nästa serve från vänster/udda plan. När på varandra följande poäng tas, fortsätter spelaren (den som servar) att byta fram och tillbaka tills ett fel har begåtts och den första spelaren förlorar serven. När den första spelaren förlorar serven servar lagkamraten från sin sida av banan (förutom matchens första serve)

Den andra spelaren fortsätter att serva tills hans lag begår ett fel och förlorar serven till motståndarlaget. När serven går till motståndarlaget är första serven från rätt/jämn plan och båda spelarna i det laget har möjlighet att serve och ta poäng tills deras lag begår två fel. 

I singel servar spelaren från höger/jämn plan när hans eller hennes poäng är jämn och från vänster/udda plan när poängen är udda.

(I början av varje nytt game har endast en partner i servelaget möjlighet att serve innan ett fel, sedan går serven över till det andra laget.)
 

Poäng

Du får bara poäng när du är servar. Set spelas normalt till 11, vinst med 2 poäng. I turneringar/tävlingar spelas det till 15 eller 21 poäng, vinst med 2.

När det serverande laget har ett jämnt antal poäng (0, 2, 4, 6, 8, 10...), kan spelaren som serverade först för det laget serve från höger sida när han/hon/han servar eller tar emot bollen. Om det serverande laget har ett udda antal poäng (1, 3, 5, 7, 9...) måste spelaren vara på vänster sida vid servering eller mottagning.

 

 

Två-studsregel

När bollen serveras måste motståndarlaget låta bollen studsa innan de returnerar, och sedan måste servelaget låta bollen studsa innan returen, dvs två studsar.

Efter att bollen har studsat en gång på varje planhalva kan båda lagen antingen slå bollen innan den studsar (kallas "att volley") eller spela bollen från studsen (ala dropserve/markslag). Regeln om två studsar eliminerar serve- och volleyfördelarna och förlänger spelet.

 

 

Icke-volleyzon / Köket

Icke-volleyzonen är planområdet inom på båda sidor av nätet, även kallat "köket". Inom denna zon är det förbjudet att utföra en volley. Det är ett regelbrott om spelaren, när han "volleyar" en boll, kliver på "kökszonen". Denna regel gäller även för linjen även när en olycka inträffat. Det är också fel om spelaren EFTER en "volley" träffar "kökszonen"/linjen även om bollen har förklarats död innan det hände.

När spelaren inte utför en "volley" eller precis har utfört en volley, kan spelaren stanna i "köket".

 

 

Linjeregler

En boll som rör någon del av en linje, förutom "kökszonen" och dess linjer efter en serve, anses vara "inom". En serve som kommer i kontakt med "köksdelen" och dess linjer är felaktiga.

 

 

Fel

Ett regelbrott är varje handling som stoppar spelet på grund av ett regelbrott. Ett fel från motståndarlaget ger poäng till det serverande laget.

Ett misstag av det servende laget resulterar i en förlust av serven och serven går till det andra laget.

 

 

Vem servar?

För att bestämma vem som börjar servera kan vilken metod som helst användas: Kasta ett mynt eller tärning eller Sten sax påse.

Pickleballracket Sport-Thieme XSpace Träning | Fritid | Grön
Beställningsvara. 11 dagar (estimat)
799 SEK
Pickleballracket Sport-Thieme Rocket Match | Röd/ svart
Beställningsvara. 11 dagar (estimat)
899 SEK
Pickleballnät i bärväska Joola | 6,7 m | Innom och utomhus
14 på fjärrlager. Förväntad leveranstid 11 dagar
2 999 SEK
Pickleball X-40 Optic Baller Träning | Tävling
9 på fjärrlager. Förväntad leveranstid 11 dagar
399 SEK
Pickleball X Planmarkeringsplattor Markeringsplattor för Pickleball
3 på fjärrlager. Förväntad leveranstid 11 dagar
799 SEK
Pickleball Stolpar Alu PP 73 Vevspännare | Utan markhylsor
Beställningsvara. 31 dagar (estimat)
5 999 SEK
Pickleball Nät PN 5 För föreningar och skolor | 660x80 cm
4 på fjärrlager. Förväntad leveranstid 11 dagar
2 299 SEK
Pickleball Joola Essentials Paddle Träning | Match| Svart
19 på fjärrlager. Förväntad leveranstid 11 dagar
1 299 SEK
Pickleball Joola Essentials Paddle Träning | Match| Blå
16 på fjärrlager. Förväntad leveranstid 11 dagar
1 299 SEK