Boxning

Boxning är en mycket bra och mångsidig träningsform och fler och fler upptäcker hur kul det här är! En av frågorna som ofta dyker upp hos oss är hur man väljer en boxningshandske.
 

 

Hur väljer man boxningshandskar?
Storleken på boxningshandskar mäts i uns. (Oz) Detta är inte en svensk standard måttenhet, utan en amerikansk och det avser vikten på boxningshandsken och inte storleken på själva handsken. Ett uns är 28,5 gram. Ju högre oz, desto tyngre är boxningshandsken. De vanligaste storlekarna är 8, 12, 14 och 16 oz. Boxningshandskar kommer att variera något i storlek från tillverkare till tillverkare, men en bra tumregel är att 12, 14 och 16 uns ofta motsvarar small, medium och large.

En tyngre handske har mer vaddering och ger därför mer skydd än en lättare handske. Men en tyngre handske kommer också att göra dig trött snabbare, så det är en bra idé att fundera över vilken typ av träning du ska använda boxhandskarna till.
 

Om du ska träna skuggboxning och andra fitnessboxningsövningar där du inte boxar mot en säck eller slagdyna kan en vikthandske eller hantel ge samma effekt. Om du ska boxas på en säck eller sparra med någon är boxningshandskar ett bra val. Om du behöver träna särskild slagteknik kan slaghandskar vara bättre. Skillnaden mellan boxningshandskar och slaghandskar är att slaghandskar har mindre stoppning så att du får en bättre känsla för slagen. Slaghandskar ska inte användas under sparring mot en annan person eftersom de kan skada motståndaren. Slaghandskar har även lösa tummar så att du kan skada dig även om du fastnar i något på motståndaren. Slaghandskar har samma stoppning oavsett storlek och du väljer slaghandskar efter storleken på dina händer.
 

Om du tycker att boxningshandsken är stor, trots att du har valt den storlek som passar dina händer bäst, kan du köpa boxningsbandage eller omslag att slå in händerna med. Om du har boxningshandskar av läder kommer dessa att expandera under användning och forma sig efter dina händer
 

Slagkraft

Ditt slag avgör vilken boxningshandske du ska ha på dig. Om du inte är bekant med vad din punch är, finns det några tumregler du kan följa:

 

  • Väger du mellan 55-65 kilo är 8 oz ett lämpligt val.
  • Om du väger 65-75 kilo bör du gå på 10 oz
  • Väger du 75-85 kilo går du på 12 oz
  • Viktklass 85-95 kan ha 16 oz.

Boxningshandskar för sparring
Tränar du MMA, kickboxning, och andra typer av stående kampsport där sparring är en viktig träningsform rekommenderas att du väljer en tyngre handske som då har bra stoppning, tjocklek och dämpning. Tjockleken och dämpningen gör att slag mot huvudet och kroppen gör mindre skada. Män som väger 70 kilo eller mer kan använda 16 oz. Damer, flickor och pojkar som väger mellan 40-60 kilo kan använda 10-12 oz.
 

Ett tips för att hålla dina boxningshandskar fräscha:

Ta ett par tunna knästrumpor eller strumpor och fyll dem med träflis av den typ som används i botten av hamsterburar och lägg in dem i handskarna efter användning. Träspånen/sågspånet drar då till sig fukt och lukt och handskarna kommer att kännas fräschare längre. Kom ihåg att kontrollera vadderingen på handskarna – med tiden och vid kontinuerlig användning kommer vadderingen att krympa/dra ihop sig och de skyddar inte knogarna lika bra mot stötar. Då är de redo för byte!
 

Boxningshandskar Workout Träningshandskar | Fitnessboxning
Beställningsvara. 14 dagar (estimat)
Från 649 SEK
Boxningshandskar Adidas Hybrid 250 Träningshandskar med Duo Speed
20+ på fjärrlager. Förväntad leveranstid 14 dagar
999 SEK
MMA grapplingshandskar Strl S/M
3 på fjärrlager. Förväntad leveranstid 11 dagar
1 099 SEK
MMA grapplingshandskar Strl  L/XL
3 på fjärrlager. Förväntad leveranstid 11 dagar
1 099 SEK
Boxningshandskar 12 oz Sydd tumme | Bred kardborre
Beställningsvara. 11 dagar (estimat)
999 SEK