Spelregler Killerboll

Spelregler Killerboll

Ett av idrottsämnets och skolans populäraste spel på senare år är Killerboll.

Killerboll kan spelas på ett antal olika sätt men det enklaste sättet är att spela alla mot alla. Till slut är det bara en kvar på planen och den har vunnit. (Detta kan ta lång tid så oftast ropar ledaren julafton så att alla kan komma in i spelet igen). 

Läraren börjar med att kasta in en boll på planen och någon av spelarna får tag i bollen. Den som har bollen får max tre steg med bollen innan hen försöker kasta och träffa någon av de andra eleverna. Endast huvudet är fritt. Den som sedan träffas måste komma ihåg vem det var som kastade, för när en annan elev träffar den som träffat dig så är du med i leken igen. Träff på huvudet räknas inte och skall alltid försöka att undvikas!  Det finns otaliga sätt att spela killerboll, så det är viktigt att alla känner till de regler som gäller innan spelet börjar.

Vilken boll väljer vi för killerboll?
Det är viktigt att ha en mjuk och bra boll i killerbollen, men inte så lätt att den inte går att kasta. Storleken är också viktig. För de yngsta eleverna kan en bra boll ha en diameter på 16 cm. Då kommer de att få grepp samtidigt som det är lätt att kasta för små händer. Om bollen blir för stor kommer den att glida ur dina händer och du får dålig kontroll över kasten.Till högstadiet kan man gå upp till en boll som är runt 18 cm i diameter och till gymnasiet kan man även använda 21 cm. Storleken på bollen är inte det viktigaste i killerbollen, det viktigaste är att bollen är mjuk.

Rekommenderade bollar:
Dragonskin 16 cm - Åk F-6 
Dragonskin 18 cm - högstadiet
Dragonskin 21 cm – Gymnasie Vuxna

Spelregler Dodgeboll - Killerboll - Spökboll

Laget
Varje lag består av 6-10 spelare. Lika antal spelare i varje lag. 

Planen

Måtten är samma storlek som en volleybollplan 18x9 meter.

Spelet
Målet med spelet är att eliminera alla motståndares spelare. Detta görs på två sätt:Träffa motståndaren med en boll från axlarna och ner.Ta en lyrboll från en motståndare.

Start
Spelarna ställer upp bakom sin mållinje. Spelet börjar med att placera två till sex bollar längs mittlinjen. På signal från domaren kan lagen springa mot mittlinjen och fånga bollarna. När bollen väl är tagen måste den föras bakom mållinjen innan den kan kastas mot motståndaren.

Tid och seger
Det lag som först eliminerar motståndarens spelare vinner. Varje match varar i fem minuter. Bäst av tre omgångar är vinnaren.

Paus
Varje lag har rätt till 30 sek. time-out per match. Under time-out kan ändringar göras.

Fem sekunders regel
Förhindrar tidsfördröjning. När ett lag håller i alla bollarna måste en av bollarna kastas inom fem sekunder.

Domaren
Domaren är suverän när det kommer till alla beslut. Det gäller Träff, femsekundersregeln och alla övriga situationer som kan uppstå. Det förväntas att alla Dodgeballspelare följer gällande regler. Motståndare till laget ska inte heller trakasseras eller utsättas för "fult" språk. Du tackar alltid för matchen.
 

Letar du efter en ny variant på Killerboll eller Spökboll

Drakar i lag

 • Deltagarna är indelade i lag. Varje lag har sin egen färg. Det vill säga, om du bara har tre dragonskinbollar av olika färg har du tre lag.
 • Har du runt 24 deltagare behöver du en yta lika stor som en handbollsplan. Om du har färre bollar än sex kan det spelas på en mindre bana.
 • Utanför planen har varje lag ett område som kallas "kyrkogård" där de "döda" kan stå. ("Döda" är de som träffas av bollen och är ute ur spelet.)
 • "Drakar i lag" spelas enligt killerbollregler, men spelare i samma lag MÅSTE spela bollen mellan varandra och här är det viktigt att det inte går mer än tre kast innan man ska kasta. Du kan inte kasta på en spelare som står med en boll.
 • Det är inte tillåtet att ta, sparka eller flytta det andra lagets bollar.
 • När du blir träffad och dör måste du gå till gruppens kyrkogård.
 • När alla spelare i ett lag är döda slutar omgången.
 • Alla levande spelare ger en poäng till sitt lag, när poängen är nedskrivna är alla med i spelet igen.
 • När spelet är över räknas lagets poäng. Laget med flest poäng vinner.

Rör vid drakens hud

 • Deltagarna är indelade i lag. Varje lager har sin egen färg. Det vill säga, om du bara har tre drakskinnsbollar av olika färg har du tre lag.
 • Har du runt 24 deltagare behöver du en yta lika stor som en handbollsplan. Om du har färre bollar än sex kan det spelas på en mindre bana.
 • Spelarna i samma lag spelar tillsammans tills de kommer så nära en motståndare att hen kan beröras med bollen, utan att laget släpper bollen.
 • Du kan inte röra en spelare som står med en boll.
 • Det är inte tillåtet att ta, sparka eller flytta det andra lagets bollar.
 • När du blir berörd av en boll "dör" du och du måste springa en gång runt banan för att registrera en negativ poäng för att vara med i spelet igen.
 • När spelet är över räknas lagets poäng. Laget med minst poäng vinner.