Spelregler Smashboll

Spelregler Smashboll

Smashball har blivit en klassiker på många skolgårdar och som många minns med en touch av nostalgi. Men där många kanske kommer ihåg det som ett enkelt spel, kommer de som spelar smashball idag att säga att spelet handlar om mycket mer än att slå en boll fram och tillbaka. 

Den traditionella smashbollbanan är en cirkel med en mittlinje runt smashstången. Två spelare spelar mot varandra, en på varje sida och de måste stanna på motsatta sidor av linjen som skiljer banan. Om du kliver över linjen och tar dig till den andra personens sida är detta ej tillåtet. 

Smashball spelas med en hand och bara för hand. Om du rör vid bollen med något annat än din hand är detta ej tillåtet. Vissa spelar enligt regeln att du kan slå bollen med dina underarmar och det finns också en smashbollvariant där du får slå bollen med valfri kroppsdel. Det bästa tipset är: Kom överens om reglerna innan du spelar! Då slipper du mycket bråk och diskussion längs vägen.

Smashball börjar med en serv från en spelare till en annan, som i volleyboll. Vem som börjar kan avgöras genom att lotta, flippa ett mynt eller t. ex sten sax påse. Om du spelar en serie är det vanligtvis vinnaren i föregående omgång som startar med serven. Serven startas antingen genom att hålla bollen i handen och slå bollen med den andra handen eller så kastar du upp bollen i luften och slår den därifrån. Den andra spelaren ska sedan försöka slå bollen i motsatt riktning runt stången.

Du får bara en chans att slå bollen när den kommer in på din bana. Om du slår den två gånger kallas detta för ”jonglering” och det är ej tillåtet. Det enda undantaget från denna regel är om du mot alla odds slår bollen rakt in i stolpen, då kan du slå bollen igen.

Hur man vinner spelet
Det slutliga målet i smashball är att slå bollen med så mycket kraft att ett slag får det att snurra hela repet runt stången. När du slår bollen mot din motståndare är målet att få repet att snurra runt stången i motsatt riktning. Vissa väljer att göra spelet mer utmanande genom att införa en regel om att repet måste vridas runt stången i en viss höjd (helst markerad med tejp)

Ej tillåtet
Åtgärder som ej är tillåtet i smashball är att hålla bollen, slå den mer än en gång i rad, korsa över motståndarens bana, röra bollen med andra kroppsdelar än handen eller genom att snurra bollen hela vägen runt ribban innan din motståndare har haft en chans att slå bollen alls. När en spelare gör fel stoppas spelet och bollen fångas. 
 

Strategier
Om du trodde att smashball inte kräver mycket skicklighet eller strategi har du fel. Det finns några knep du kan ta till för att få kontroll över bollen och vinna över din motståndare.

Variera dina matcher
Även om du är begränsad till att bara använda dina händer, finns det flera typer av träffar du kan prova. En träff kan involvera en eller båda händerna. Ett knytnävsslag ger extra kraft, se bara till att du slår bollen med sidan av näven och inte med knogarna först – detta skyddar även din hand. Slår du bollen med öppen handflata ger detta dig mer kontroll över bollens riktning, men se till att du inte håller bollen – det är inte tillåtet…

Sikta lågt
Du kan variera slagets kraft eller vinkeln du tar på ditt slag. Om du siktar på att träffa bollen när den är på låg höjd och har extra kraft i ditt slag kommer detta att skicka bollen upp och över motståndarens huvud och göra det svårt för hen att kontra slaget. Att vinkla dina träffar är ett annat sätt att få kontroll över bollen. Den mest effektiva serven du kan göra är att vinkla den så att du skickar bollarna utom räckhåll för din motståndare. Se bara till att du släpper in dem för ett slag innan du vinner!

Alternativt kan du förhindra att bollen svänger snabbt genom att slå den uppåt så att den inte rör sig i kraft av repet, då blir bollen mer oförutsägbar och det kan förvirra din motståndare. 

Lura motståndaren 
Försök att ta motståndaren på sängen genom att "lura" dem. Om hen förväntar sig att du ska slå hårt, ge bollen en lätt smäll. Förväntar de sig att du ska använda ett lätt slag? Slå till bollen allt vad du kan. Du kan också sluta slå bollen när det är din tur, låta bollen passera dig och få en bättre position i nästa omgång. Ingen förväntar sig att du inte ska slå bollen, så det kommer att överraska din motståndare stort. Du kan till och med slå bollen i motståndarens riktning om den har ojämn hastighet. Detta kallas att "offra" sin tur och ger dig större kontroll över bollen i nästa omgång. 

Träna själv
Som regel är det inte svårt att hitta en smashboll man kan träna på om man skulle vilja testa några av dessa tips i praktiken. Många skolor och parker har smashbollställ ute på skolgården och till skillnad från många andra sporter behöver man ingen lagkamrat för att träna smashball. Du kan spela helt själv och träna.