Spelregler Bumball

Bumball är ett spel som ger hög aktivitet med mycket fart  skratt och aktivitet. Ett fantastiskt spel för grundskolor och gymnasieskolor!

Vad är Bumball?
Bumball är ett innovativt bollspel som är lätt att lära sig och roligt att spela för både barn och vuxna. Spelet främjar fysisk aktivitet och samarbete. 

En av spelets viktigaste egenskaper är att det enkelt kan anpassas till spelarnas fysiska och motoriska nivå. Spelet kan användas på väldigt olika sätt beroende på vem som spelar och var det spelas. Det är ett spel som passar alla, även de som upplever bollspel främmande och otryggt. Här har alla möjlighet att vara med och bemästra!

Hur spelas Bumball?
Som de flesta andra bollspel handlar Bumball om att två lag spelar mot varandra, och det lag som gör flest mål vinner. Båda lagen måste ha Bumballutrustningen på sig, vilket gör det möjligt att ta emot bollen med bröstet eller rumpan.
Du tar emot bollen med dessa kroppsdelar och kastar bollen med händerna. Om en boll tas emot i en av målzonerna får du ett mål. Spelaren plockar upp bollen från marken genom att sitta på den, och de jagas sedan av lagkamrater och motståndare med bollen fäst på ryggen.

Vem kan spela Bumball?
Då spelet är lätt att anpassa efter idrottarens behov och nivå passar det alla.

Var kan man spela?
Bumball kan spelas både ute och inne. Spelas det ute kan du spela på allt från sand till gräs till fast underlag. Det är ändå bäst att inte spela på en lerig/våt gräsmatta eller en gräsmatta med mycket löst gräs, då detta kan fastna i kardborrbandet (kardborren) på Bumballutrustningen. Inne kan Bumball spelas i allt från en liten låg gymnastiksal till en stor hall.
 

Bumball

I det här spelet hamnar deltagarna alla på samma nivå och det skapar förutsättning att få med de som vanligtvis inte gillar lagspel och bollsporter. Oavsett ålder eller nivå så kan alla delta, träna och ha kul tillsammans.

 

Bumball regler - en miniguide
Alla har bumballvästar med kardborre på bröstet och på rumpan

Start
En spelare från varje lag står med ryggen mot varandra, resten står i en cirkel runt dem. Bollen kastas upp som ett baketuppkast. (highball)

Mottagning av boll
En boll kan endast tas emot med bröstet eller rumpan. När en boll tas emot kan spelaren ta av bollen och lämna över den.

Leverans
Bollen tas loss från kardborrbandet, och du kan rotera innan du lämnar den.

Mål
Lägg ut rockringar som mål. Det ska alltid vara ett mål mer än det finns spelare i ett lag.

Poängsättning
Det blir mål när en spelare tar emot bollen i ett målområde. En mottagning med bröstet räknas som 1 poäng, med rumpan räknas det 3 poäng. När det gjorts ett mål återupptar laget som gjort mål omedelbart spelet. Bollen ska lämnas över (inte springas) i mål. Det skall ta 10 sekunder innan du kan göra samma poäng igen.

Samling
Om en boll landar på golvet kan den bara plockas upp med rumpan. Alla spelare kan "gå" efter en boll som ligger på golvet. Du bör gå upp igen, så fort du kan vid en samling. Samlaren kan inte själv ta bort bollen från kardborrbandet utan bara springa med den. Alla spelare kan jaga en boll som sitter på spelarens rumpa.

Försvar
Det spelas inte med fysisk kontakt. Man kan inte täcka med händerna, bara med din kropp.

Poäng
Först till 11 poäng. 3 set.

Sidlinje
Om en boll kommer utanför planen är det ett inkast från sidlinjen.

Fel
När en spelare har gjort ett misstag överlämnas bollen snyggt i händerna på närmaste motståndare som fortsätter spelet.

Straff
Frikast från målzon till målzon eller mot rumpan eller på en spelare som tittar bort.

Oenighet
Tvister kan lösas med highball. (Basketuppkast)