Dodgeball-regler

Dodgeball handlar i grunden om fair play och spelas ofta utan domare.

 

Dodgeball handlar i grunden om fair play och spelas ofta utan domare. I seriespel och matcher är det vanligt att ha fyra domare, där två placeras i var sin ände av mittlinjen. Domarna startar spelet, bekräftar träffen eller fångsten av bollen och räknar bolltiden.

 

 

I början av spelet placeras 6 bollar på mittlinjen. När spelet är igång hoppar deltagarna fram och samlar sina 3 bollar. Varje lag kan bara ta de 3 bollarna till höger och inte motståndarens bollar.

 

Du är ute ur spelet om du kliver på eller korsar sidlinjen och mittlinjen, träffas av en boll eller kastar en boll som motståndaren lyckas fånga.


En kastad boll kan bara slå ut en spelare åt gången. Om bollen träffar väggen, golvet, andra bollar eller föremål innan den träffar motståndaren, anses bollen vara död och kan inte slå ut en spelare.

 

Du kan blockera en kastad boll med bollen du håller i dina händer, men om du tappar bollen du håller i eller den kastade bollen träffar dig är du ute.

De spelare som har blivit utvisade ställer upp i ordning utanför sidlinjen. Om din lagkamrat fångar en boll är han/hon den första spelaren som går in i spelet igen, men han/hon måste komma ihåg att röra vid väggen innan han går in på banan igen.

 

Bollen kan bara hållas stilla i 10 sekunder. Om bollen hålls längre än så, anses bollen död och måste rullas över till motståndaren.


Om spelet slutar med 1 spelare kvar i varje lag har de 10 sekunder på sig att slå ut varandra, annars kickar Showdown in efter en kort paus.

 

Showdown
Varje spelare får två bollar och mittlinjen upphör. Den första att få ut motståndaren vinner.