Goalball WV 21 cm med bjällra Framtagen för synskadade Goalball WV 21 cm med bjällra Framtagen för synskadade Goalball WV 21 cm med bjällra Framtagen för synskadade

Goalball WV 21 cm med bjällra

Framtagen för synskadade

Varunr:2854205
749 SEK ink. mva.
599 SEK eks. mva.
599 SEK Exkl. moms
749 SEK Inkl. moms
749 SEK sis.alv.
599 SEK ilman alv.
Antal: (St):
-+
Beställningsvara. 11 dagar (estimat)

WV Goalball är gjord för den paralympiska grenen Goalball och är en utmärkt boll för blinda och de med nedsatt syn. Bollen kan även användas som ett pedagogiskt verktyg för att träna olika sinnen. Då gärna i kombination med glasögon eller masker. WV goalball är gjord av naturgummi med klockor inuti som ger tydliga akustiska signaler. Bollen har ett bra grepp och ger ett tydligt ljud.


• Boll med ljud/klockor
• Lämplig för att träna koncentration och reaktion.

Goalball är en lagsport för personer som är blinda eller synskadade. Goalball blev en officiell gren av Paralympics 1980. För att säkerställa att alla spelare deltar på lika villkor bär spelarna glasögon/masker som de inte kan se igenom. GoalBall spelas på en 18 x 9 meters bana, med en boll som har klockor. Detta gör att spelare kan uppfatta och lokalisera var bollen är.


 

Produktinformation
• Diameter: 21 cm
• Omkrets: 65-68 cm
• Vikt: 490-510 gram
• Material: naturgummi
- klockor inuti
• Färgen röd


 

Hur man spelar Goalball
• Plats: Gymsalen
• Antal: 6-10 spelare
• Utrustning: Ljudboll (boll som gör ljud)
• Idé: Lagen gör mål på varandra blint

Förenklade regler (inte tävlingsregler):
Två lag ställer upp i var sin ände av en gymnastiksal och alla deltagare måste ha ögonbindel. En specialgjord ljudboll används. Bollen ska rullas längs marken från ett lag och in i mål bakom motståndarnas försvar. Målet kan vara väggen i hela gymnastiksalens bredd. Varje spelare tilldelas en matta som definierar området. En person täcker 3-4 meter i bredd. Tre personer bredvid varandra kan alltså täcka en gymnastiksal som är 8-10 meter bred. Poängen är nu att ett lag ska försöka rulla in bollen i väggen på motståndarens sida. Efter ett skottförsök från ena sidan går bollen över till det andra laget som alltså har ett skottförsök. Så här fortgår alltså spelet fram och tillbaka.

 

Historik:

Goalball tillkom efter andra världskriget 1946 i Österrike i ett försök att stödja och rehabilitera krigsveteraner som förlorat synen. 1976 vid Paralympic i Toronto, presenterades Goalball för första gången. Sporten har sedan dess gjort stora framsteg och finns idag i över 100 länder.

Till Sverige kom sporten 1980 då Norma Svensson och Rolf Grundits startade upp goalballträning i förreningen ISSFO. 1991 genomfördes det första Svenska mästerskapstävlingarna och sedan dess har Sverige gjort bra ifrån sig många gånger vid internationella mästerskap.

Tävlingsregler:

Goalball spelas på en plan lika stor som en volleybollplan (18x9meter). Alla spelare bär ögonbindel för att det skall bli så lika villkor som möjligt oavsett vilken synnedsättning. Detta möjliggör att även fullt seende kan delta och spela på samma villkor som de med ingen syn alls.Spelet går utt på att skjuta bollen längs med marken och passera det motståndarlagets försvar och in i mål. Samtliga spelare på plan agerar försvar och anfall då spelet böljar fram och tillbaka när bollen skiftar sida efter varje skott. Bollen innehåller en pingla som gör att den hörs när spelarna skjuter bollen längs med marken och det försvarande laget kan orientera sig med hjälp av hörseln och försöka stoppa bollen innan det blir mål.

Ett lag i Goalball består utav 6 spelare, 3 spelare på plan och 3 avbytare. Under en match har man tillgång till 3 byten och 3 timeouter. Spelarna befinner sig hela tiden på sin egen planhalva för att därifrån skjuta bollen mot det försvarande laget och sedan själva agera försvar. Målet är hela planens kortsida 9 meter brett och 1.5m högt. Det är ett gemensamt lagsamarbete för att kunna försvara hela målet.Planen har ett flertal upphöjda linjer för att ge spelarna möjlighet att navigera och orientera sig med hjälp av känseln. Spelarna skjuter bollen med handen längst med golvet, det finns regler som styr vart bollen måste först nudda golvet för att ge de försvarande en chans att hinna höra bollen innan den går i mål på andra sidan.

Bollen:

Bollen är aningen större än en basketboll, 25 centimeter i diameter och den väger 1,25kilo.?På elitnivå är goalball en snabb och fartfylld idrott där bollen kan nå en hastighet upp mot 80 kilometer i timmen.?Det krävs styrka och explosivitet av motståndarna att lyssna och hinna reagera för att göra sig så stora som möjligt och stoppa bollen från att passera dem in i mål

Regler och info från Svenska Parasportförbundet

Recensioner